Over Reinder – Studio Reinder Veenstra

Interieurstyling afbeelding met een vooraanzicht van een bankstel in een interieur
Logo van Studio Reinder Veenstra

Impressie van een interieurontwerp

Hoe krijg je rust en eenheid in huis

Ken je dat gevoel wanneer je een ruimte binnenkomt waarbij het bij de ene ruimte heel prettig voelt en bij een andere ruimte je een onrustig gevoel krijgt? Er is geen rust en eenheid in huis.


Dit gevoel komt door bepaalde keuzes die men in de ruimte gemaakt heeft (of juist niet) en wordt gevoed door onze zintuigen. Dus wat we zien, horen, ruiken, proeven of voelen. Waar de een behoefte heeft aan veel prikkels, heeft de ander juist behoefte aan zo min mogelijk prikkels.

Daarom is het goed om na te denken over hoe jij jouw woning wilt inrichten, zodat het geheel bij jou past. Heb jij moeite met het inrichten van je woning? Weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Ik snap jouw probleem en laat je graag zien hoe ik rust en eenheid in huis breng en doormiddel van je interieur.

In deze post zal ik jullie mijn visie geven door te vertellen hoe je rust en eenheid in jouw huis creëert en waarom de juiste proporties belangrijk zijn, waarom ik veel kies voor heldere lijnen, het belang van herhaling en de reden dat ik in mijn interieurontwerpen kies voor maatwerk.

Waarom de juiste proporties belangrijk zijn

voor rust en eenheid in huis

Mijn uitgangspunt is altijd de ruimte zelf. Hoe groot is de ruimte, wat is de vorm van de ruimte en wat hoe is de lichtinval in de ruimte. Op basis van deze informatie breng ik de ruimte in kaart en bepaal ik hoe verschillende functies in de ruimte gebruikt kunnen worden.

Ik maak hierbij de verdeling tussen functionele ruimte , waar men bijvoorbeeld eet, leest, relaxt, kookt. En ik onderscheid daarvan verkeersruimten, ruimte die nodig is om door de ruimte te bewegen.  

Vlekkenplan voor een goede verdeling van het interieur
Verkeersruimte (loopruimte) is belangrijk om zonder obstakels te kunnen bewegen door de ruimte

Dit is belangrijk om rust en eenheid in jouw huis en interieur te krijgen, je wilt in één oog opslag helder hebben wat waar gebeurd. Wat ik verder erg belangrijk vind is om vervolgens de ruimte proportioneel in de delen m.b.t. meubelstukken. Wanneer je niet de juiste afmetingen kiest voor banken, tafels, stoelen etc.  ten opzichte van de ruimte waar ze in komen te staan, dan is de rust en eenheid in je huis weg en is je interieur uit balans. De rust en balans die je zo graag wilt hebben in je interieur.

Ik kies graag voor heldere lijnen

Wie mij al langer volgt weet dat ik in mijn interieurontwerpen graag gebruik maak van heldere lijnen, hierdoor creëer ik de rust en eenheid in jouw interieur. Visueel werkt dit erg prettig, omdat het een rustgevende werking heeft. Daarnaast brengt het ook duidelijkheid in je interieur door het repeterende karakter.

De kracht van herhaling

Rust en eenheid in huis breng ik aan door te kiezen voor repeterende vormen, kleuren en materialen, de kracht van herhaling. Daardoor wordt jouw interieur overzichtelijk en dit overzicht brengt rust en eenheid in huis. Hieronder zie je 3 voorbeelden wat herhaling van vormen doet voor de visuele rust:

Bovenstaand een voorbeeld van rust door herhaling

Nu een voorbeeld van onrust door veel verschillende vormen

Hierboven een voorbeeld van rust door herhaling, maar met verschillende vormen

Om ondanks herhaling geen saai interieurontwerp te creëren maak ik in mijn interieurontwerpen gebruik van veel verschillende texturen en materialen. Dit maakt je interieur spannend en prikkelt subtiel jouw zintuig voelen). Ik gebruik hier graag natuurlijke materialen, omdat ik vind dat deze natuurlijke elementen een rustgevende werking hebben.

Maatwerk keuken benadrukt de lengte van de ruimte

Maatwerk, de basis voor rust en eenheid in huis

Wie mij al langer volgt weet dat ik veel gebruik maak van maatwerk meubilair in mijn interieurontwerpen en projecten. Het grote voordeel van maatwerk in jouw interieur is tweeledig. Doordat het specifiek ontworpen is voor de ruimte, gaat deze er naadloos in op. Dit zorgt voor de nodige rust en eenheid in jouw interieur.

Daarnaast maak je optimaal gebruik van de ruimte waardoor je maximaal opbergruimte hebt. En juist deze opbergruimte zorgt ervoor dat alle spullen en vaste plek kunnen hebben. Als je dan terug komt van een lange werkdag is het fijn dat er niet van alles rondslingert. Alles heeft zijn vaste plek. Het is namelijk zo: opgeruimd huis, voor een opgeruimd hoofd!

De Basis van een interieurontwerp

Voor eenheid en rust in huis is het dus belangrijk dat de juiste basis gelegd wordt. Door hier goed over na te denken wordt het later invullen van de ruimte met de juiste meubelstukken eenvoudiger. Ook maak je beter in een keer de goede keuzes.

Heb ik je geïnspireerd en wil je gebruik maken van mijn hulp, dan help ik je graag met een vrijblijvend adviesgesprek. Dit kan eventueel virtueel!

Hoe ga ik aan het werk

Eerst maken we kennis met jouw / jullie wensen en het pand. We luisteren zorgvuldig. Samen vormen we de eerste ideeen. Deze worden uitgewerkt, technisch onderbouwd en waar nodig aangevuld met meubelontwerp, een installatieplan, verlichtingsplan en styling.

Vooraanzicht van interieurstyling Leolux Horatio bankstel in een interieurontwerp

Een blik op mijn ontwerpproces

Vind je het lastig om een goede voorstelling te maken van de nieuwe indeling en de sfeer in een nieuwe ruimte?

Met fotorealistische 3D beelden geven we een perfecte impressie van de mogelijkheden, de beleving en de details die het verschil maken. Dat bespaart tijd en zorgt dat jij eenvoudig de juiste keuzes maakt.

Blijf op de hoogte

Krijg updates van mijn werk en via mail.

Of volg me op Instagram of Pinterest

Impressie van een interieur

Laten we samenwerken!

Plan hier jouw GRATIS intakegesprek

Impressie van een interieur

Laten we samenwerken!

Plan hier jouw GRATIS intakegesprek

Impressie van een interieur

Jouw eerste stap naar een fantastisch High-End interieur

Plan hier  jouw GRATIS intakegesprek