Over Reinder – Studio Reinder Veenstra

Logo van Studio Reinder Veenstra

Impressie van een interieurontwerp

Domotica, jouw huis geautomatiseerd

In een ver verleden liepen we naar de televisie om aan de knop te draaien om van zender te wisselen. En een paar goede klappen op de televisie konden ervoor zorgen dat je weer beeld had. Ik groeide al wel op met een afstandsbediening thuis, maar weet nog goed dat mijn opa en oma nog wel een dergelijk tv-toestel hadden.

Als ik dat aan mijn kinderen vertel, dan kunnen zij zich daar helemaal niets bij voorstellen. Zij groeien op in een tijd waar steeds meer digitaal en online gebeurt.

Dat onze wereld steeds digitaler wordt en comfort en gemak steeds meer de standaard wordt in plaats van een luxe, mag duidelijk zijn. Domotica wordt steeds meer de standaard. Hoe dit comfort en gemak steeds meer in ons huis geïntegreerd wordt vertel ik hier.

Wat is domotica?

Domotica wordt ook wel huisautomatisering of Smart Home genoemd. Het woord domotica komt van Domus (huis in het Latijn) en van het woord Telematica (wat automatisering betekend). In het kort gezegd is Domotica dus een verzamelnaam voor de integratie van diensten en technologie in jouw woning met als doel jouw ervaring van gemak, comfort en veiligheid te vergroten. En het is mijn ervaring dat mijn opdrachtgevers veelal naar deze 3 peilers opzoek zijn in hun nieuwe interieur.
Welke functies worden tegenwoordig door middel van Domotica het meeste geautomatiseerd?

  • Verlichting
  • Verwarming
  • Raambekleding
  • Huisbeveiliging
  • Audio in en om de woning

Domotica integreren in jouw verlichting.


Ga je verbouwen en neem je in de verbouwing ook een nieuw verlichtingsplan mee, dan adviseer ik mijn opdrachtgevers altijd de verlichting te automatiseren. Het grote voordeel daarvan is dat het eenvoudiger te verwerken is en je daarmee gelijk toekomst bestendig te werk gaat.

Wanneer je de verlichting in jouw interieur automatiseert, dan betekent het dat je draadloos en op afstand jouw verlichting kan regelen. Dit kan via een app op je telefoon, of tablet, maar ook via draadloze panelen die op de muur gemonteerd worden. (Voorbeelden)


Daarbij is het mogelijk om scenes aan te maken, waardoor je met 1 druk op de knop de gewenste sfeer kunt creëren. Zo kun je bijvoorbeeld in je woonkamer kiezen voor een scene “film kijken”, waarbij de verlichting gedimd wordt, maar ook andere scenes kun je instellen, zoals “diner met vrienden”, of een scene “lezen”. Zo zie je al dat je hierin veel mogelijkheden hebt en dat je helemaal naar jou eigen leef en woonwensen kunt aanpassen. Gemak dient de mens!

Altijd een behaaglijke temperatuur in jouw woning


Je kunt ook je verwarming toevoegen aan je Domotica systeem in jouw woning. Dit noemen ze met een mooi woord Klimaatbeheersing. Onder klimaatbeheersing vallen functies zoals bijvoorbeeld:
Het (draadloos) bedienen van verwarming en airconditioning,
het draadloos bedienen van verwarming doormiddel van sensoren die zich aanpassen op tijdstip van de dag, of door bewegingssensoren die “zien” of er mensen aanwezig zijn of niet. Sensoren voor het op en neer laten gaan van zonneschermen of rolluiken als de zon op de ramen schijnt
Het openen of sluiten van ramen. Op het gebied van klimaatbeheersing is veel mogelijk en je vraagt je wellicht af wat voor jouw mogelijk is. Ik help je uiteraard graag om de juiste keuzes te maken, neem gerust contact met mij op!

Jouw raambekleding automatisch openen en sluiten.


Je kunt jouw zonwering en raambekleding automatisch laten aansturen, afhankelijk van de zon, wind en temperatuur. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en comfort. Het zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de woning automatisch geregeld wordt. Dit bespaart vervolgens op jouw stookkosten. Daarnaast geeft het ook een stuk extra veiligheid wanneer je bijvoorbeeld rolluiken op jouw Smart Home systeem aansluit. Rolluiken hebben namelijk ook een inbraak werende werking.

Huisbeveiliging, automatisch een veilig gevoel


Bij beveiliging van jouw woning denk je al snel aan inbraak, maar wanneer je huisbeveiliging toevoegt aan jouw SmartHome, dan is niet alleen jouw woning beveiligd tegen inbraak. Ook jij als bewoner bent veiliger doordat je beter beschermd wordt tegen rook, vuur en water. Als je met 1 van deze 3 te maken krijgt, dan kan jouw SmartHome je automatisch alarmeren. Zo kunnen rolluiken automatisch geopend worden om uit je huis te kunnen vluchten. Daarnaast kun je gewaarschuwd worden op je mobiel op het moment dat je zelf niet aanwezig bent. Wie wil nou niet gewaarschuwd worden bij dergelijke dreigende gevaren? De mogelijkheden zijn ook bij huisbeveiliging erg uitgebreid.

Overal goed geluid, zowel in als om je woning.


Als je vroeger in elke ruimte naar je eigen muziek wilde luisteren, dan had je in iedere ruimte een muziekdrager nodig (cd-speler, radio, etc.) Zo had je in de badkamer een apart cd-speler nodig, in de woonkamer een cd-speler, radio, aparte speakers voor iedere muziekinstallatie. Ga zo maar door. Dat is tegenwoordig gelukkig verledentijd. En zijn de mogelijkheden een stuk eenvoudiger en, wat ik belangrijk vind, veel mooier en netter weg te werken in jouw interieur!

We noemen deze oplossing ook wel Multiroom audiosystemen. Zo kun je door het gehele huis dezelfde muziek laten afspelen (ja, ook op het toilet of in je schuur), maar kun je ook per ruimte kiezen welke muziek er afgespeeld wordt, met als doel dat ieder individueel ook kan genieten van zijn of haar muziek.


Een Multiroom systeem kan naast muziek afspelen ook nog voorzien in tal van andere nuttige functies. Denk hierbij aan, aansluiten op een intelligente deurbel. Maar het kan ook een luide alarmtoon via je speakers afspelen als er een dreigende situatie in huis ontstaat. Je kunt je wekker erop aansluiten, zodat je met jouw favoriete muziek wakker gemaakt wordt. Maar wat dacht je er bijvoorbeeld van dat wanneer je bepaalde ruimte binnenkomt en dat ook dan jouw favoriete muziek afgespeeld wordt. Deze schakelt vervolgens ook automatisch uit wanneer er niemand meer in de ruimte is. Zoals je ziet kan het zich volledig aanpassen aan hoe jij woont, werkt, leeft.

De techniek veranderd, verander jij mee?

De manier waarop wij wonen, werken en leven zal de komende jaren nog veel veranderen en dit zijn de eerste stappen. Functies waarbij je nu denkt dat ga ik toch niet gebruiken, wat een onzin, zullen met de jaren verdwijnen. Wie herinnert zich de opmerkingen niet dat met echt geen mobiele wilde (ik wil toch niet altijd beriekbaar zijn!) of dat SMS’en het echt niet ging worden (ik kan toch bellen?).


Zo ook zal huisautomatisering steeds verder in ons leven verweven worden. Daarom is het mijn advies op hier zeker rekening mee te houden wanneer je voor een verbouwing staat. Dan kan het namelijk op een goede manier geïntegreerd worden. Sta je voor een verbouwing? Ik help je graag de juiste keuze te maken in Domotica, huisautomatisering en om van jouw huis een SmartHome te maken.

Hoe ga ik aan het werk

Eerst maken we kennis met jouw / jullie wensen en het pand. We luisteren zorgvuldig. Samen vormen we de eerste ideeen. Deze worden uitgewerkt, technisch onderbouwd en waar nodig aangevuld met meubelontwerp, een installatieplan, verlichtingsplan en styling.

Vooraanzicht van interieurstyling Leolux Horatio bankstel in een interieurontwerp

Een blik op mijn ontwerpproces

Vind je het lastig om een goede voorstelling te maken van de nieuwe indeling en de sfeer in een nieuwe ruimte?

Met fotorealistische 3D beelden geven we een perfecte impressie van de mogelijkheden, de beleving en de details die het verschil maken. Dat bespaart tijd en zorgt dat jij eenvoudig de juiste keuzes maakt.

Blijf op de hoogte

Krijg updates van mijn werk en via mail.

Of volg me op Instagram of Pinterest

Impressie van een interieur

Laten we samenwerken!

Plan hier jouw GRATIS intakegesprek

Impressie van een interieur

Laten we samenwerken!

Plan hier jouw GRATIS intakegesprek

Impressie van een interieur

Jouw eerste stap naar een fantastisch High-End interieur

Plan hier  jouw GRATIS intakegesprek